Min Absurde Verden

Helt vanlig ulogisk logikk

Min TS og ADD

Min TS:

Tourette Syndrom er en nevrobiologisk tilstand som fører til ufrivillige lyder og bevegelser kalt tics, med andre ord: det er en arvelig medfødt tilstand som påvirker nervesystemet – herunder hjernens nerveceller. TS kan også (i følge noen studier) oppstå som en følge av komplikasjoner under svangerskap og/eller fødsel. Alkohol under svangerskap kan føre til TS hvis fosteret utsettes for dette regelmessig under hjernens utvikling, stress under svangerskap kan også påvirket fosterets utvikling av hjernen (da snakker vi traumatisk stress og ikke hverdagens kjas og mas !) Det er også blitt forsket på at spedbarn fra igangsatte fødsler, unormalt lange fødsler og barn som ikke puster under fødsel kan utvikle TS – Men disse studiene er IKKE kontrollert eller forsket på nok, de er derfor usikre….

Hva alkohol under svangerskap angår (les: ikke èn fest eller ett par glass vin i starten av svangerskapet før du visste du var gravid) kan dette føre til skader på fosteret kjent som FAS (Føtalt Alkohol Syndrom), i de siste mnd av svangerskapet kan alkohol føre til mild FAS (blir ikke diagnotisert som FAS) og gi utslag i former av TS, ADHD, lærevansker, hukommelsesproblemer etc

I mitt tilfelle er det flere faktorer som kan være årsaken til at jeg fikk TS. Vi har genet i familien og det er fler både i min generasjon og de over som har TS og ADHD/ADD.. Så de arvelige faktorene ligger altså til grunn for min del. Mange kan ha dette genet uten at det trigges og noen leger har ment at mitt TS-gen ble trigget grunnet mors stress under de siste mnd av svangerskapet pga dødsfall da jeg var på et svært sårbart stadie i utviklingen av hjernen. Jeg måtte også få en igangsatt fødsel 16 dager før termin grunnet mors helse og jeg kom ut blå som en smurf pga oksigenmangel.

Men dette er som sagt bare spekulasjoner og det er et faktum at vi har dette genet i familien, så jeg kunne like gjerne blitt den jeg er selv om jeg hadde kommet ut på en rød løper, i en silke seng med englesang.

Jeg er det man kaller mildt rammet av TS, i hverdagen er det ingen andre enn familie og nære venner som kan merke mine tics da jeg kamuflerer dem i vanlige ting og kan undertrykke tics under kortere perioder. Jeg blunker litt oftere enn andre, jeg kremter, smatter, rynker pannen, stramer halsen og puster på en annen måte.

Jeg har også vokale tics i form av «hm» lyder og noen ganger fører puste måten min til et lite pip eller lignende. Da jeg var yngre lagde jeg masse lyder, men aldri ord (det er absolutt ikke all med TS som banner)

Jeg henger meg opp i ting jeg leser og gjentar ord eller settninger, tidligere måtte disse ordene uttales, nå foregår dette ved en indre monolog..

Jeg har også noe tvang, dette vil si ting jeg MÅ gjøre – hvis ikke fører dette til angst og ubehag. Jeg sjekker alltid alt av elektriske gjenstander før jeg forlater huset (dette gjør de fleste), men jeg må ta på hver enkelt bryter på komfyren og si «av» fra venstre til høyre, deretter fra høyre til venstre, samme med kaffetrakter, vannkoker osv.

Brev, lekser, oppgaver og innlegg må jeg lese over minst 3 ganger etter at det er skrevet, gjerne mer. Ofte må jeg også be andre om å lese det som en siste forsikring..

Hvis noen slår, klyper eller dunker borti en kroppsdel (f.eks venstre arm) må jeg også berøre samme punktet på høyre arm på lignende måte… Hvis jeg tråkker på en sprekk, tyggis, skygge, blad o.l med venstre fot, må jeg også tråkke på noe med høyre. Dette handler om balanse, renhet, likevekt for min del. Det å tråkke på ting gir hver enkelt fot poeng, hvor mange poeng en ting får avhenger av dagsform og hvorvidt jeg kan kjenne at jeg tråkker på det, eller om jeg bare ser det.

F.eks: Jeg tråkker på en sprekk i asfalten med tærne – dette kan gi 8 poeng fordi jeg kjenner det gjennom skoen. Da må jeg tråkke på èn eller flere ting med den adre foten til de har like mange poeng og likevekt – 3 skygger/ 1 annen sprekk / 1 skygge + 1 blad osv.. Jeg tråkker heller ikke på fotoverganger, enten går jeg rundt eller så tråkker jeg kun på det hvite.. – På gode dager kan jeg også lukke øynene og forestille meg at jeg tråkker på noe med den andre foten.

 

Min ADD:

ADD er det samme som ADHD bare uten hyperaktivitet, åresaken til denne diagnosen for min del er av samme som TS. Mange med TS får også uansett tilleggs diagnoser som ADHD/ADD, OCD osv. Gutter er mest utsatt for å utvikle ADHD og jenter ADD.

Min ADD fører til ekstremt underskudd, med andre ord: jeg sover mye, blir fort sliten og trøtt. Jeg har dårlig konsentrasjon, klarer ikke alltid henge med i samtaler hvis det er mye støy, masse folk eller ting som skjer rundt meg. Jeg trenger informasjon både muntlig og skriftlig, gjerne flere ganger. Jeg har dårlig hukommelse både langtids- og korttids, jeg eier ikke tidsperspektiv og om noe skjedde for 2år eller 6mnd siden klarer jeg ikke huske på stående fot, dette bruker jeg lang tid på å regne ut. Hendelser lengre bak i tid enn 2 år – som hvor gammel jeg var, hvor lenge eller hvilket år jeg gikk på kampsport husker jeg ikke.

Jeg klarer ikke organisere dager og gjøremål på stående fot, jeg er avhengig av lister med klokkeslett og detaljer. Så enkle ting som å rydde/vaske og å trene hjemme krever lister. Trener jeg uten en plan detter jeg ut og glemmer øvelser og repetisjoner. Hvis jeg rydder/vasker leiligheten uten en check-liste blir det slurvevask og jeg har planer med spesifikke dager hvor jeg har arrangert hva som skal gjøre når, hvis ikke jeg har en bestemt dag for ting kan klesvaksen bli liggendes i dagesvis..

Jeg går på medisiner for å holde meg våken, konsentrert og organisert. Uten disse medisinene sover jeg 10 – 14 timer i døgnet, i helger kan jeg fint sove fra fredag – søndag kun for å være våken et par timer om dagen for å spise.

Jeg har også noen psykiske plager slik som angst og deppresjon, dårlig selvtillitt/selvbilde og tvil på egne evner og egen verdi, dette er veldig vanlig og fører til sterk prestasjonsangst.

Annonser

Kommentarer

  1. Anette sier:

    Hei
    Så bra du skriver. Jeg har selv ikke disse utfordringene i mitt liv, men å lese det du her har skrevet gav meg et innblikk i hvordan det kan oppleves. Tusen takk(Kun synlig for administrator)

Driftes av Bloggnorge.com - Gratis Blogg | PRO ISP - Blogg på webhotell og eget domenet | Genc Media - Webdesign og hjemmeside
Bloggen "Min Absurde Verden" er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse. Forfatter er selv ansvarlig for innhold. Tekniske spørmål rettes til post[att]bloggnorge[dått]com.
css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.